Det finnes en rekke ulike typer fisk som brukes til å produsere tørrfisk. Den vanligste varianten vi finner i Norges land er torsk. Dette er den varianten du finner i butikkhyllene og på fisketorg rundt omkring i landet. Du kan også finne tørrfisk som er av fisk som lange, hyse, sei og brosme, men disse må du nok lete mer nøye etter hvis du er interessert i dem. Det er uansett spennende smaksvarianter blant de ulike typene fisk som blir brukt.

Det finnes også en rekke ulike underkategorier av tørrfisk. Dette kommer an på om de har blitt tilsatt andre ingredienser som for eksempel salt. Klippfisk er en variant som er saltet og tørket, men som også har blitt utsatt for både sol, vind og vær. Ofte er også klippfisken presset for å være enda enklere og mer behagelig å spise. Du kan også prøve varianten boknafisk. Tørrfisken har lenge vært en vare som har fått stor respekt blant nordmenn rundt omkring i hele landet.

Hvordan lages tørrfisk?

Du vet jo allerede at fisken blir tørket, men hva skjer før dette? Mange tror at fisken som ikke blir brukt ellers ender opp som tørrfisk, men dette er en myte. Fisken blir forberedt på å bli tørrfisk rett etter at den er fanget og sløyd. Deretter vaskes den. Det finnes ulike typer tørrfisk, ettersom noen tørkes hele, mens andre deles i ulike stykker. Disse fiskene har også ulike navn basert på hvilken måte de er delt på.

Prosessen med å tørke fisken er lengre enn mange skulle tro. Den starter når det fortsatt er vintervær. Fra februar til mai henger fisken ute i vær og vind. Det kalde været gjør at det ikke utvikler seg bakterier i fisken og det beskytter også mot at insektene forsyner seg av fisken. Det du må passe på når du tørker fisk, er at det ikke blir for kaldt, ettersom da vil fisken bli ødelagt og ubrukelig.

Hva skjer med tørrfisken når den er ferdig?

Når fisken er ferdig tørket er det viktig å sikre at produktet er så bra som mulig. Det blir derfor foretatt kvalitetssikring av produktene før de blir solgt eller eksportert. Tørrfisk er faktisk ikke bare populært i Norge, men matvaren er også populær i land som Italia og Kroatia. I Norge spises den som oftest som tørrfisk-snacks eller som protein-kost, eller den blir brukt i retter som bacalao. Og noe av den blir brukt til å lage lutefisk.

I utlandet er tørrfisk ansett som en delikatesse, og det er italienerne som er blant de mest ivrige forbrukerne av denne fisken. De bruker den overraskende mye i matlaging. Italienerne er flinke på å være innovative med det gamle, historiske og norske produktet. Kanskje vi skulle ha lært litt om bruken av tørrfisken av dem? Det tar ofte lang tid å tilberede tørrfisk i etterkant av tørkeperioden og det er ofte derfor den ikke blir like hyppig brukt i matlaging i Norge.

Oppsummering

Tørrfisk kan være ulike typer fisk som har blitt utsatt for en tørkeprosess, derav navnet tørrfisk. Dette er et produkt som har en lang historie i Norge og som begynner å bli mer og mer populær i utlandet. Nord-Norge har ypperlige forutsetninger for å produsere tørrfisk av den beste kvalitet, noe som gjør at Norge kan fortsette den utrolige tradisjonen. Vær på jakt etter tørrfisk-snacks hos din lokale forretning eller fisketorg, du kommer til å elske det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *