Dersom du venter middagsgjester er det ikke alltid like enkelt å finne ut hva du skal servere. I slike tilfeller er det ofte smart å velge en rett som er tradisjonell, fordi dette er noe som faller i smak hos de fleste. Det kan være litt vågalt å servere sushi til konservative ganer, så hvorfor ikke prøve den tradisjonelle retten skinkestek med surkål? Dette bringer for mange fram gode minner fra søndagsmiddagene de hadde som barn.

Skinkestek med surkål er rett og slett (nesten) umulig å ikke like. Ønsker du å servere en rett som er en innertier hos de fleste, er med andre ord denne retten en sikker vinner. Dersom du har dårlig tid kan du selvfølgelig «jukse» litt og kjøpe ferdig surkål på pose, men vi anbefaler deg å teste ut den hjemmelagde varianten. Vi skal nå dele vår beste oppskrift på skinkestek med surkål, med deg! Finn fram handlelisten.

Ingredienser

Det finnes mange forskjellige måter å servere skinkestek på, men den passer ekstra godt sammen med den syrlige surkålen. Til fire personer trenger du omtrent ett kg skinkestek uten ben. Sørg også for at du har 2,5 dl vann, 0,5 ts pepper, 2 ts salt, 2 gulrøtter og en halv løk. Det er også nydelig med rørte tyttebær til skinkesteken, og til dette trenger du 250 gram tyttebær, 100 gram sukker, 2 epler og 1 pakke svisker.

Surkålen lager du av 750 gram hodekål, 2 epler, 1 ts salt, 2 ts karve, 2 ts eddik, 2,5 dl kjøttkraft og 2 ts sukker. Det finnes mange spennende oppskrifter på surkål du kan teste ut, men den nevnte oppskriften gir deg en perfekt blanding av søtt og syrlig, noe som passer svært godt til resten av maten. Nå gjelder det bare å følge riktig fremgangsmåte, så er denne herlige middagen i boks. Les videre for å få fremgangsmåten!

Fremgangsmåte

Du begynner med å rense løken og kutte den i båter. Skrell så gulrøttene og del dem i store biter. Legg så grønnsakene i en ildfast form eller på et steikebrett. Deretter fjerner du strømpen på skinkesteken (dersom den har nett på seg). Lag ruter i svoren med en skrap kniv eller tapetkniv, og gni steken inn med pepper og salt. Legg så steken sammen med løk og gulrot i den ildfaste formen, og husk å ta et steketermometer i kjøttet.

Hell en halv liter kokende vann i den ildfaste formen, og sett steken inn i en forvarmet ovn på 230 grader i 45 minutter. Deretter skrur du temperaturen ned til 175 grader og steker videre, helt til steketermometeret viser en kjernetemperatur på 74 grader (tar ca. 1–2 timer). For å lage surkål legger du lagvis eple, kål, karve og salt i en kasserolle. Hell på kraft og la trekke i tre kvarter. Rør underveis, og smak til med sukker og eddik.

Tips

Dersom du ønsker å lage syltetøy til retten, gjøres dette enkelt ved å rense og skylle tyttebær, og deretter legge dem i en bolle med sukkeret. La blandingen stå ca. 5 minutter, og rør rundt til sukkeret er løst opp. Det anbefales også å bruke ovnens grillfunksjon dersom du ønsker mest mulig sprø svor på skinkesteken. Et siste tips er å steke svoren sammen med epler og svisker, da dette tilfører retten en frisk, søt og litt syrlig smak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *