Kjært barn har mange navn. Raspeball er en av disse barna som har fått uendelig mange kallenavn, og varierer etter hvor i landet de spises og serveres. Klubb, kumle og kompe er bare noen av navnene til denne folkekjære retten. Aldri prøvd det før? Da har du gått glipp av noe. I matbutikken får du kjøpt ferdige pakker der du kun tilsetter vann, men de er også veldig enkle å lage helt fra bunnen av. Alt du trenger er kokt og revet potet, hvetemel, byggmel, kraft og salt. Ingrediensene er som følger:

  • 750 gram rå potet og 300 gram kokt potet
  • 3 dl byggmel og 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt og 1 liter kjøttkraft

Fremgangsmåte

750 gram rå poteter rives på rivjern eller i kjøkkenmaskin. 300 gram potet kokes i vann til de er møre. De moses mens de ennå er varme og blandes sammen med de revne potetene. Deretter tilsettes melet og saltet. Form små runde boller. Denne oppskriften gir ca. åtte raspeballer. Raspeballene skal småkokes i kjøttkraft i 45 minutter. Er det første gang du lager eller spiser raspeball, så skal konsistensen på raspeballene være myke. Du vil kanskje ved første øyekast tro at de ikke er ferdig kokt, men det er slik de skal være.

Raspeball serveres typisk med salt kjøtt, stekt flesk, kålrotstappe eller tilbehør som sirup, sukker, smør, tyttebærsyltetøy, duppe eller svineknoke. Velger du å servere raspeball med svineknoke, skal raspeballene kokes i kraften fra svineknokene. La svineknokene koke i tre timer til kjøttet slipper fra beina. Dette gir en kjempegod kraft til raspeballene. Husk å ikke salte kraften, da svineknokene er salte og gir nok salt til kraften. Deretter er det opp til enhver hva de ønsker å servere som ekstra tilbehør til retten, men kålrabi har en fast plass på bordet uansett stedstilhørighet.

Raspeballer med fyll

En annen variant av raspeball er å fylle den med flesk. Grunnoppskriften er den samme, men du lager et hull i midten til fyllet. Denne varianten kalles ofte raspeballer med dott, og kan like fullt serveres til salt kjøtt og svineknoke, samt ekstratilbehør etter ønske. Det finnes også varianter der raspeballen lages enten av bare revet potet eller bare kokt potet. Her kan du gjerne prøve deg fram litt, så lenge du får en jevn konsistens på massen som er lett å forme til kuler. Det er lov å leke seg med gamle oppskrifter!

Om du har glutenallergi, kan du gjerne bytte ut melet med glutenfritt mel og få et like godt resultat. Da kan du for eksempel bruke 5 dl glutenfritt mel (jo grovere desto bedre) og blande med 8 revne poteter. Massen skal ikke bli for tørr, så hell i melet litt etter litt. Deretter formes raspeballene til boller og kokes i kjøttkraft i tre kvarter. De serveres varme sammen med ønsket tilbehør – gjerne svineknoker eller annet salt kjøtt. Noen tar en enkel variant og bruker bacon og sirup til raspeballene. Bare fantasien setter grenser!

Opphav

Raspeballer har unektelig et helnorsk navn, og forbindes nok av mange som god gammeldags, norsk husmannskost. Men retten er ikke så norsk som vi tror. Både Sverige, Latvia, Ukraina og Polen spiser raspeballer. I Litauen er raspeballer faktisk nasjonalrett, og i andre europeiske land er raspeballer et typisk tilbehør til kjøtt. Uansett nasjonalitet kan raspeballer, kumler og klubb anbefales. Dette er en smakfull rett, som er både enkel og rimelig å lage. Fra pose er det veldig enkelt og raskt, men med en hjemmelaget variant får du best resultat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *