Retten plukkfisk stammer fra Hordaland, hvor konsumet av fisk er relativt stort. Retten er likevel populær i hele landet, noe som sannsynligvis skyldes den himmelsk gode smaken. Dersom du har rester av fisk du har hatt til middag, som for eksempel kokt torsk eller klippfisk, er dette et perfekt utgangspunkt for å lage plukkfisk til middag. Plukkfisk er en enkel og tradisjonell norsk rett som både barn og voksne elsker. Det skader heller ikke at det er enkelt å lage retten!

Det er ingen fasit på hvordan du skal lage plukkfisk, ettersom det finnes mange ulike oppskrifter å følge, og at det stort sett oppfordres til å bruke de restene du måtte ha av fisk. I korte trekk består plukkfisk av fisk delt i små biter, løk, purre, hvit saus og terninger av poteter. Det vanligste er å bruke hvit fisk, og aller helst klippfisk, lyr, sei eller lettsaltet torsk. Du kan imidlertid bruke både fersk, kokt og røkt fisk i retten.

Ingredienser til plukkfisk

Du skal her få en klassisk oppskrift på plukkfisk. Til fire personer trenger du 600 gram lettsaltet torsk eller klippfisk uten skinn og bein, 400 gram kokte poteter, én purre, to løk og to spiseskjeer smør. Til den hvite sausen trenger du fire spiseskjeer smør, fire spiseskjeer hvetemel, én liter melk og en klype revet muskatnøtt. Retten ser ekstra lekker ut dersom den serveres med litt frisk dill på toppen, da dette tilfører mer farge på fatet.

Som sagt er det fullt mulig å justere oppskriften etter eget ønske, og du kan selvsagt bruke den fisken du selv foretrekker, det være seg laks, abbor eller kveite. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at hvit, salt fisk er det de fleste forbinder med plukkfisk. Ellers gjelder det bare å finne de grønnsakene du liker, og tilsette dem i retten. De fleste former for løk passer veldig bra i retten, som f.eks. vårløk.

Fremgangsmåte

Du deler fisken i små biter med fingrene. Fisken skal nesten være «malt opp». Dette gjør det også enkelt å oppdage eventuelle bein. Deretter skjærer du opp de ferdig kokte potetene dine i mindre biter, og finhakker løk og purreløk i skiver. Smelt så smøret i en kasserolle og fres løken helt til den er blank og myk. Deretter rører du inn melet og sper med melk under omrøring. La det koke opp og småkoke i omtrent 10 minutter til sausen blir passe tykk.

Du skal så vende fisken, potetbitene og tre fjerdedeler av purren inn i den hvite sausen. La blandingen varmes opp til kokepunktet. Husk å smake retten til med pepper, salt og muskat. Til slutt drysses resten av purren over, og du kan velge å pynte med litt dill. Server gjerne retten sammen med flatbrød. Dette er god norsk husmannskost du kommer til å elske. Dette er i tillegg en rett barna er glade i, og den passer til hverdags!

Serveringsforslag

Det er bare fantasien som setter grenser når du skal lage plukkfisk. Vi kan for eksempel anbefale å servere plukkfisk med sprøstekt bacon. Denne skaper en herlig kontrast til den fløyelsmyke konsistensen på resten av retten. Et annet tips er å bytte ut litt av melken i den hvite sausen med fiskekraft. Dette gir ekstra god smak på plukkfisken, og er perfekt når du vil imponere gjestene dine. Et par dråper med Worcestershire-saus kan også passe inn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *