Alle land har sine spesialiteter når det kommer til mat. Sverige er kjent for sine kjøttboller, Italia er berømt for sin pasta og pizza, mens Spania er viden kjent for sin pikante tapas. Men hva med lille Norge? Også her til lands har vi gamle og tradisjonsrike retter som har blitt spist i generasjoner. Norske middagsbord preges av utenlandske retter, som taco, pizza, hamburger og lignende, men det finnes også mange spennende norske retter du kan teste ut.

Det finnes mange forskjellige retter fra Norge du enkelt kan tilberede på kjøkkenet hjemme, og det er ofte enklere enn du tror. Norsk mat er nemlig ikke spesielt avansert, og består som regel av relativt få ingredienser. Dette betyr at maten kan lages av de fleste – også deg som ikke har mye erfaring med å stå i timevis på kjøkkenet og kokkelere. Vi skal nå se nærmere på noen klassiske norske matretter. Kanskje du blir inspirert?

Klassikerne

Hvis du har lyst å prøve deg på ekte norsk mat som har blitt spist i flere generasjoner, bør du lese videre. Du har kanskje hørt om fårikål? Dette er en norsk middagsrett som består av kun fårekjøtt, vann, kål, salt og pepper. Enkelt og greit. Som navnet på retten tilsier, er det her snakk om å ha fårekjøtt oppi kasserollen sammen med kål. På denne siden vil du selvfølgelig kunne lese mer om hvordan fårikål lages fra bunnen av.

Andre tradisjonelle norske retter er blant annet smalahove (sauehode), lutefisk (torsk som legges i en basisk løsning av lut), flesk og duppe (sprøstekt bacon eller sideflesk av svin, med poteter og hvit saus), pinnekjøtt (røkt eller urøkt fårekjøtt med kålrabistappe og poteter), rømmegrøt (gjerne servert med ulike former for spekekjøtt eller bare sukker og kanel) og plukkfisk (torsk eller klippfisk som blandes med purre, kokte poteter og hvit saus). Listen er lang, og på denne siden vil du bli bedre kjent med mange av matrettene.

Mer moderne norske klassikere

Med tidens tann har det norske folk gått fra å kun spise tradisjonell husmannskost til å prøve nye smaker og enkle hverdagslige retter. I dag er det flere retter enn bare flesk og duppe på norske middagsbord. Vi kan blant annet nevne typisk norsk mat som kjøttkaker i brun saus med poteter, eller fiskekaker med hvit saus. Noen velger å sprite opp sistnevnte med litt karri, noe som gir retten et mer internasjonalt preg – samtidig som retten er klassisk norsk.

Nordmenn elsker fisk som kommer i prosesserte varianter, og vi kan nevne både fiskepinner, fiskekaker, fiskepudding, fiskenuggets og panerte fiskefileter. Dette har nok sammenheng med at fisk tradisjonelt har blitt spist mye i Norge, men at mange barn «ikke liker fisk». Da gjelder det å lage barnevennlige varianter som er mer attraktive for barn. Dette gjør det enklere å få i seg mer fisk i en travel hverdag. Andre hverdagsfavoritter er laks med potet og gulrot, eller fiskesuppe.

Mat med internasjonalt preg på norske middagsbord

I dag spiser de fleste nordmenn mye mat som er inspirert av resten av verden, men gjerne med en norsk vri. Vi kan for eksempel nevne taco, som nærmest har blitt en selvfølge i norske hjem på fredager. Tacoen er nok ikke alltid slik den serveres i Mexico, men mange blir mer og mer bevisste på å lage guacamolen fra bunnen av, bruke hjemmelagde tortilla-lefser basert på mais, samt krydder som lages fra bunnen av. Pizza og hamburger er også populært å spise blant nordmenn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *