Hvis du ønsker å imponere gjestene dine skikkelig med middagen, gjelder det å satse på en tradisjonsrik rett som alle liker. Til dette formålet er lammefrikassé et perfekt valg, da det består av en herlig blanding av smaker de fleste liker. Her får du kraftig fårekjøtt sammen med friske grønnsaker og en fyldig saus som runder av det hele. Dette er den perfekte søndagsmiddagen, både om påsken, høsten og resten av året. Vi skal her dele en klassisk oppskrift på lammefrikassé med deg. Du vil trenge følgende ingredienser til fire personer:

  • 1,5 kg fårekjøtt, 1 løk, 1 stk. laurbærblad, pepper, timian, salt og grønnsaker (gjerne erter, kålrabi og gulrot)
  • Saus: 6 dl kokekraft av får, 3 ss smør, 3 ss mel, 2 dl fløte, salt og pepper, persille og sitronsaft eller eddik

Fremgangsmåte

Du begynner med å dele opp kjøttet i passelig store serveringsstykker. Du koker så opp vann og legger kjøttstykkene oppi. Vent til kjøttet koker opp og ta bort skummet. Tilsett deretter salt, og la kjøttet trekke videre i omtrent tre kvarter. Mens kjøttet trekker kan du rense grønnsakene og dele dem opp i terninger. Ha så grønnsakene oppi gryten og la dem småkoke videre i omtrent ti minutter, eller til du ser at de er møre (kjenn gjerne med en gaffel – når gaffelen går lett gjennom grønnsakene er de møre).

Stek løk i en stekepanne. Det er så tid for å lage sausen, noe du kan gjøre enten i samme gryte som resten eller i en separat kasserolle. La kraften koke opp og tilsett deretter jevningen av mel mens du rører om. La deretter sausen koke (putre) videre i omtrent ti minutter. Tilsett fløte, salt, pepper og sitronsaft eller eddik. Ha også oppi øvrige urter som laurbærblad og timian. Tilsett løken. Retten er nå klar for å nytes, enten du spiser alene eller skal servere til et helt selskap.

Serveringsforslag

Du tenker kanskje at sitron eller eddik kan sløyfes? Tro om igjen. I lammefrikassé er syrligheten fra eddik eller sitron helt essensiell, og skaper en fin kontrast til den ellers runde fløtesausen og det feite kjøttet. Synes du at lammekjøtt blir litt i feiteste laget, kan du heldigvis velge å bytte ut får med kylling eller kalkun. Dette er minst like godt, og samtidig et par hakk sunnere. Dette tillater deg å spise frikassé oftere uten å få dårlig samvittighet, så hvorfor ikke teste det ut neste gang du skal ha middag?

Et annet tips er å servere lammefrikassé eller kyllingfrikassé med poteter. Dette er ikke nødvendig, men for mange er potetene prikken over i-en. Potetene gjør også at retten kan mette flere, ettersom poteter er nokså mettende. Perfekt dersom du skal servere frikassé til mange mennesker og har et litt lavt budsjett å forholde deg til. Ellers er det egentlig bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan servere denne tradisjonelle og utrolig smakfulle retten. Følger du grunnoppskriften vi nevnte over, er det nesten umulig å feile – bare prøv selv!

Den perfekte søndagsmiddagen

For mange er lammefrikassé selve definisjonen på søndagsmiddag. Dette er en rett som både smaker godt og som ikke er kjedelig. De ulike smakene harmonerer godt med hverandre, slik at smaksbildet blir helt utsøkt. Det beste er at retten faller i smak hos både store og små, noe som gjør dette til et perfekt valg når du skal ha middagsgjester. Retten er også nydelig til hverdags, men det tar mer enn en time å lage maten, noe du bør være obs på. Men liker du å stå på kjøkkenet er det ingen som stopper deg. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *