Baking utgjør en del av mange nordmenns hverdag, og gamle oppskrifter holdes i hevd for å bevare de urnorske tradisjonene. Om du ikke har prøvd kongeboller før, så bør du prøve denne gamle oppskriften. Disse bollene kan ikke sammenlignes med hveteboller, da de er laget med bakepulver og ligner mer på småkaker enn boller. De inneholder rosiner og har en deilig smak av kardemomme. Bollene rulles i perlesukker før steking. Her gjengir vi en tradisjonsrik oppskrift på ca. 30 boller, som er enkel å følge – selv for nybegynnere. Lykke til!

  • 400 gram mel
  • 100 gram sukker, 1 teskje kardemomme og 4 teskjeer bakepulver
  • 200 gram smør
  • 1,5 dl melk
  • 25 gram rosiner og 2 spiseskjeer perlesukker

Oppskrift

Bland alle tørrvarer (også rosiner) og smuldre smøret i. Tilsett melken og elt til en jevn masse. Form små boller og rull dem i perlesukker før de settes på bakepapirkledd steikebrett. Stekes midt i ovnen på 180 grader til de er gylne i fargen. De kan spises både varme og kalde, og passer godt til kaffen eller teen. Kongebollene slår an like godt hos barna som hos voksne, og de aller eldste vil nok huske bakverket fra sitt barndoms kjøkken. Denne oppskriften gir ca. 30 boller, men du kan enkelt doble oppskriften og fryse ned.

Kongeboller kan selvfølgelig bakes når som helst på året, men de kan gjerne innføres som ett av de syv slag til jul. Lag en stor porsjon kongeboller og gi bort til jul, eller frys ned slik at du alltid har kongebollene klare når du får uventet besøk. Kakene kan oppbevares i en tett kakeboks i romtemperatur i en lengre periode, på lik linje med andre småkaker. Kongeboller er en gammel norsk tradisjon. Her skal kardemommesmaken være fremtredende, men du kan gjerne prøve deg fram med andre urter som for eksempel anis.

Andre varianter

Det finnes også andre varianter av kongeboller du kan prøve. Du kan for eksempel prøve en med mandelfyll. Da trenger du 250 g smør, 250 g sukker, 2 eggeplommer, 1 ts bakepulver og 400 g hvetemel. Til fyllet trenger du 200 g melis, 200 g malte mandler og 2 eggehviter. Fremgangsmåten er enkel og ligner veldig på fremgangsmåten for småkaker og kjeks. Først rører du smør og sukker hvitt før du blander eggeplommer i. Deretter tilsettes mel og bakepulver. Det hele blandes til en jevn masse, som settes i kjøleskapet for kjøling et par timer.

For å lage fyllet blander du melis og mandler med stivpiskede eggehviter. For at eggehvitene skal regnes som stivpiskede, skal «kremen» henge igjen i bollen om du snur den på hodet – først da er den ferdig stivpisket! Etter at deigen er avkjølt, trilles den ut til små kuler som legges på steikebrettet med litt avstand mellom. Lag en fordypning i midten av hver kake til fyllet. Legg på fyllet med en teskje, og stek kakene ved 180 grader i ca. 15 minutter eller til de er gylne / brune i fargen.

Enkelt med småkaker

Til tross for navnet har kongeboller ingenting med hveteboller å gjøre, og er dermed svært mye enklere å lage. Her er ingen heving med gjær, kun bakepulver som gjør at kakene eser i ovnen. Deigen er svært enkelt å lage, men litt tidkrevende siden den skal stå kjølig et par timer før utforming og steking. Kongebollene har dog enkel vanskelighetsgrad, og egner seg godt på juleverkstedet i barnehager og på skoler. Her kreves ingen erfaring, kunnskap eller ferdigheter, og du er garantert gode resultater om du følger oppskriften til punkt og prikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *