Norsk husmannskost gikk i flere tiår i glemmeboken, da nye og mer «spennende» retter kom på det norske markedet. Husmannskost ble byttet ut med enklere halvfabrikat, der tørrvarer blandes med vann til en rask middag. Nå har igjen de gode gamle oppskriftene kommet på banen, og en av rettene er flesk og duppe. Mens ungdom for ti år siden ikke hadde noen anelse om hva flesk og duppe var, vil mange yngre i dag nikke gjenkjennende til denne norske retten.

Faktisk legges det mye vekt på riktig norsk husmannskost ikke bare i hjemmene, men også i serveringsbransjen og i matbutikkene. Gamle tradisjoner tas fram i lyset, og gir et mer mangfoldig kosthold. Flesk og duppe er godt, rimelig og enkelt å lage selv. Dette er en rett som består av flesk, kålrabistappe, poteter og hvit saus. Det er den hvite sausen som utgjør «duppen» i navnet. Har du lyst til å prøve deg på ekte husmannskost, er flesk og duppe et godt sted å begynne.

Oppskrift på flesk og duppe

For fire personer trenger du: 800 gram lettsaltet sideflesk (bacon) som stekes i 2 ss margarin i stekepanne. Deretter lager du kålrabistappe av 1 kg kålrot, 1 dl fløte, 3 ss smør, salt og pepper. Duppen er ganske enkelt en hvit saus laget med 3 ss hvetemel, 2 ss smør, 5 dl melk, salt og pepper. For å lage kålrabistappe koker du kålroten mør. Deretter moser du den og tilsetter angitt mengde med fløte, smør, salt og pepper.

Duppe er ganske enkelt en hvit saus. Det kreves litt trening og tålmodighet for å lage hvit saus. Det hele starter med smelting av smør i en kjele. Deretter tilsetter du melet og rører rundt. Tilsett så melken litt og litt under stadig omrøring, slik at du ikke får klumper i sausen. Det beste er å bruke en håndvisp til å røre med. Smak til med pepper og salt. Noen bruker også forskjellige krydder eller urter som smakstilsetning til duppen, for eksempel muskatnøtt.

Steking av flesk

Sideflesket skal stekes i stekepanne. Skjær vekk svoren samtidig som du skjærer kjøttet i én centimeter tykke skiver. Flesket stekes to minutter på hver side i varm stekepanne. Bruk margarin til steking. Når flesket er ferdig stekt, legges det på tørkepapir slik at det får renne seg av. Slik unngår du at maten blir altfor feit og mektig. Fettet i stekepannen kan du derimot med fordel blande med duppen for ekstra god smak, om det ikke er brent. Da skal du la det være!

Flesk og duppe serveres med kålrabistappe og kokte poteter. Dryss gjerne litt hakket kruspersille over for pynt og god smak. Om retten skal serveres til glutenallergikere, kan du enkelt lage duppe på glutenfritt mel eller maisennamel. Resten av ingrediensene er glutenfrie, og egner seg godt for cøliakere og andre med glutenintoleranse. Ønsker du derimot ikke å lage retten selv, har flere serveringssteder lagt sin elsk på norsk husmannskost, og du vil finne nettopp flesk og duppe på flere menyer.

Lokale varianter

Flesk og duppe spises over det ganske land. Derfor finnes også lokale varianter av denne tradisjonelle retten. Det som endres fra sted til sted er duppen. Her brukes flere ingredienser, som for eksempel sjalottløk. Dette regnes som en lokal variant fra Løten, og har derfor fått kallenavnet «Løtendupp». Bruker du gressløk i stedet, får du Tjømedupp. Variantene er mange, og det er lov å prøve seg fram. Bruk fantasien og lag din egen lokale variant av flesk og duppe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *