Blodpudding er som navnet tilsier en matrett laget på blod. Retten stammer fra Norden og England, fra en tid da det var mangel på både penger og mat. Med blodpudding ble næringsbehovet dekket både når det gjelder jern, protein, vitaminer og mineraler. Den dag i dag spises blodpudding, enten som ferdig produkt i matbutikken eller du kan prøve en hjemmelaget variant. Å lage blodpudding er veldig enkelt. Det krever en tur innom slakteren, slik at du får tak i hovedingrediensene blod og nyretalg. Her får du den fulle og hele oppskriften:

  • 1 liter blod og 250 finhakket nyretalg
  • 2 ts salt, 1 ts pepper, samt 1/2 ts ingefær, allehånde og nellik
  • 250 gram kokt ris, 100 gram knust kavring, 100 gram rosiner, 100 gram sukker og 50 gram rugmel

Fremgangsmåte

Fremgangsmåten for å lage blodpudding er svært enkel. Du starter med å sile blodet i en bakebolle. Deretter pisker du blodet til det skummer. Tilsett så alle ingrediensene og bland til en jevn masse. Blandingen helles i en kjele og får et lett oppkok under stadig omrøring. Deretter helles blandingen over i en kavringstrødd panne eller form, og stekes i vannbad i ovnen i en time. Blodpuddingen serveres varm med det tilbehøret du ønsker. Noen bruker også sirup eller sukker på blodpuddingen, kombinert med kokte poteter eller grønnsaker etter ønske.

Du kan også prøve en variant der du lager risengrynsgrøt av risen før du tilsetter den i blandingen. Da koker du opp angitt mengde ris med egnet andel melk for så å blande det sammen med de andre ingrediensene til en jevn masse. Deretter settes det hele til vannbad i ovnen. Denne varianten gir en fastere pudding med mildere smak. Legg gjerne noen smørklatter på toppen av puddingen før du setter den i ovnen. Dette gir en ekstra god smak på puddingen. Også denne varianten serveres varm med det tilbehøret du måtte ønske.

Andre varianter

Det finnes flere varianter av blodpudding, og noen lager også blodpølse med massen. Her skal vi se på en oppskrift som kombinerer mange ingredienser, slik at du får en velsmakende blodpudding med en moderne vri. Til denne oppskriften trenger du: 1 liter svineblod, 7 dl buljong eller øl, 100 gram finhakket spekk, 7 dl grovt rugmel, 2 rødløk, spekk, 2 syrlige epler, 1 dl sirup, 1 dl smeltet smør, 1,5 ss salt, 1 ts malt ingefær, 0,5 ss allehånde, 0,5 ts malt hvit pepper, 1 ts malt nellik og 2 ts merian.

Skrell eplene og finhakk dem. Det samme med løken. Blodet siles i en bakebolle og vispes kraftig sammen med buljong eller øl, samt rugmel. Deretter tilsettes krydder og finhakket spekk. Smør og strø en brødform og dekk til røren med bakepapir. Deretter pakker du det hele inn i aluminiumsfolie før du steker det i vannbad på 175 grader i en time. La blodpuddingen avkjøles i formen, gjerne over natten i kjøleskap. Blodpuddingen smaker nemlig best dagen etter! Velger du å lage den en dag i forveien, skjærer du den opp i skiver og steker i stekepannen.

Tilbehør

Du kan servere blodpudding med akkurat det tilbehøret du ønsker. Her er det bare fantasien som setter grenser. Det finnes imidlertid noen gamle standarder som fint kan brukes den dag i dag. Da snakker vi om alt fra sirup og sukker til sprøstekt bacon i terninger, stekte epleskiver, kokte poteter med rørte tyttebær, rømme etc. Grønnsaker, enten kokte eller stekte, er også et veldig brukbart alternativ. Noen foretrekker kokt ris. Prøv deg fram og finn ditt favoritt-tilbehør til blodpuddingen. Og husk at hjemmelaget alltid er det beste. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *